Oliwa z oliwek Odwieczna walka butelki zdrowia z ceną. Chciałem tu poruszyć ważny temat pozytywnych cech charakterystycznych dla dobrego tłuszczu z oliwek. Każdy z nas chodząc po marketach szuka swoich produktów. Pomiędzy „zwykłymi" produktami powinno znaleźć się coś niecodziennego. Butla oliwy niestety cenowo nie kształtuję się najlepiej dla [...]
[...] tluszczu - w tym wypadku mogą być typu light, bo do serów nie dodaje się trans tluszczy. Produkty poprawiające smak: Cebula Czosnek Ocet balsamiczny - ożywia smak sosów do salatek, doskonale komponuje się z oliwą w marynatach mięs. Oliwa z oliwek extra virgin - najlepiej stosować do sosów salatkowych, krótkiego obsmażania, surowych warzyw oraz [...]
Brzmi to nieprawdopodobnie, a jednak ma sens, bo w podanych niżej przepisach proponujemy uzupełnienie naszych codziennych dań w niezbędne dodatki ułatwiające trawienie, przyswajanie pokarmów i tym samym dostarczenie zwiększonej liczby składników pokarmowych do krwi, a stąd do mięsni. Uzupełniamy zapasy białka Dodaj pokruszone drobno migdały (lub [...]
Witam, znalazlem fajny artykulik nie wiem czy byl ale napewno wart przeczytania --------------------------------------------- Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie [...]
PROBLEM NIEDOWAGI Mimo że każdy początkujący kulturysta stoi przed problemem zwiększenia wagi i wymiarów mięśniowych, większość czyni zadowalające postępy bez potrzeby specjalnej pomocy. Ale co z tzw. “wolno zwiększającymi wagę"? Przyjrzyjmy się kilku powodom, które utrudniają zwiększenie wagi i budowę wymiarów mięśniowych. Wiele czynników może [...]
Nie wiem moze juz gdzieś było,ale daje tak żeby było mniej pytań na ten temat Oliwa z oliwek to gęsty, zielonkawy olej, wyciskany z oliwek. Jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i stanowi dobre źródło podstawowego kwasu tłuszczowego - kwasu linolowego. Oliwa z oliwek zawiera także kwas oleinowy, który wraz z kwasem linolowym wchodzi w skład [...]
Witam, pomyslalem ze moze przyda sie niektorym troche informacji, lato odchudzanie, mysle ze temat na czasie :) Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie skutecznego sposobu [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
ARTYKUŁ TEN ZOSTAŁ PRZEPISANY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW Z 53 NUMERU MAGAZYNU MUSCLE "JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ" Smak i głód mają nad nami wielką władze. Są jednocześnie potrzebną i pragnieniem. Walka z głodem jest z góry skazana na niepowodzenie i jednym jej efektem jest rozczarowanie. Chociaż większość z nas chciałaby [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
Bazylia Stosowanie Jest stosowana przede wszystkim jako dodatek do pomidorów w każdej postaci - sosów, zup, przecierów, sałatek. Stosuje się ją również do sałatek warzywnych, z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup: z warzyw strączkowych, ryb; drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych, omletów, pizzy. Pochodzenie Pochodzi z Indii. Walory [...]
Bazylia Stosowanie Jest stosowana przede wszystkim jako dodatek do pomidorów w każdej postaci - sosów, zup, przecierów, sałatek. Stosuje się ją również do sałatek warzywnych, z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup: z warzyw strączkowych, ryb; drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych, omletów, pizzy. Pochodzenie Pochodzi z Indii. Walory [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
myślę art warty przeczytania Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm. Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na [...]
Ogladalem wczoraj trwam (przez przypadek, nie smiac sie) i bylo cos o kielkach.Pani mowila tam ze w nasionku po wykielkowaniu zwieksza sie ilosc witamin nawet o 200%(woow) takze bylyby one wspanialym dodatkiem do naszych diet wiec czytajcie i kielkujcie Kiełki - szansa na zdrowie i nowoczesność Na rynku żywności pojawiają się ciągle nowe [...]
Na początek Jest to fragment pewnej ksiązki, artykuł ten znalazłem w internecie, po zkorzystaniu z wyszukiwarki na forum zobaczyłem że art juz istnieje,a więc małe odświerzenie dla tych którzy nie widzieli lub chcą sobie poczytac jeszcze raz ,a może akurat sie przyda komuś kto nie widział(początkujacy). Materiał ma ogromny [...]
Na początek Jest to fragment pewnej ksiązki, artykuł ten znalazłem w internecie, po zkorzystaniu z wyszukiwarki na forum zobaczyłem że art juz istnieje,a więc małe odświerzenie dla tych którzy nie widzieli lub chcą sobie poczytac jeszcze raz ,a może akurat sie przyda komuś kto nie widział(początkujacy). Materiał ma ogromny [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
ANANAS - DODAJE ENERGII Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko [...]
Zobaczyłemże na forum pojawiały sie pytania odnośnie diet dla różnych grup krwi więc postanowiłem zebrac to do kupy i zamieścić w poscie aby każdy mógł sie temu bliżej przyjżeć. Dieta dla grupy krwi 0 Założenia diety: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym [...]